Welke 3 fouten worden het meest gemaakt bij het leggen van een vloer?
Bij het gieten, leggen of verlijmen van een vloer gaat hier en daar nog wel eens wat mis. Logisch, want er komt nogal wat bij kijken. Om te voorkomen dat onnodige fouten worden maakt, hebben we de 3 meest voorkomende fouten op een rij gezet.
-
Houten vloeren te laat in huis halen
Verschil in temperatuur en luchtvochtigheid zorgt er voor dat een houten vloer flink kan gaan krimpen of kan gaan uitzetten. Dit kan er voor zorgen dat de vloer bol gaat staan of dat de hoeken omhoog komen. Door de houten vloer minimaal 2 weken voor het leggen in huis te halen kun je dit effect minimaliseren. Om de vloer goed te laten acclimatiseren kan de vloer het beste in de ruimte worden bewaard waar deze uiteindelijk komt te liggen. Hiermee kan het achteraf werken van de vloer grotendeels worden voorkomen.
-
Geen rekening houden met snijverlies
Een vloer leggen zonder een aantal planken snijverlies is bijna onmogelijk. Tijdens het leggen van de vloer blijft aan het einde van elke baan een stuk vloerdeel over. Wanneer dit deel groot genoeg is kunt u hiermee een nieuwe baan beginnen, maar kleine stukjes kunnen niet meer gebruikt worden en moeten worden weggegooid. Dit wordt ook wel snijverlies genoemd. Hier moet je rekening mee houden wanneer de vloerdelen besteld worden, anders kan het zijn dat aan het einde van de klus vloerdelen tekort komen. Bij een standaard legpatroon kun je uitgaan van 4 tot 5 % snijverlies.
-
PVC leggen op een hobbelige vloer
Wanneer je een PVC vloer legt zullen kleine oneffenheden in de ondervloer in eerste instantie niet opvallen, maar wanneer de vloer een tijdje ligt komen deze oneffenheden naar boven. Een pvc vloer is in principe een dun laagje over de ondervloer. PVC is gemaakt van een buigbaar materiaal. Wanneer putjes en bultjes in een ondervloer ontstaan, zullen deze na enkele dagen ook in de PVC vloer zitten. Een vlakke ondervloer is bij het leggen van een PVC vloer dus absoluut noodzakelijk.