Zo kan je een parketvloer onderhouden

Admin/ Blog

Hoe mooi houten vloeren ook zijn, onderhoudsvriendelijk zijn ze niet. Parket is heel gevoelig voor vlekken. Maar met onderstaande tips, kan je jouw vloer beter beschermen:

  1. Gebruik een olie of vernis als bescherming

Een kwalitatieve olie of vernis zal het hout verzadigen en minder vlekgevoel maken. Zo is jouw parketvloer beter beschermd tegen gemorste drankjes en andere ongelukken. Vergeet niet dat je deze beschermlaag na een aantal jaren opnieuw moet aanbrengen. Door schoonmaakbeurten wordt deze namelijk beetje bij beetje verwijderd. Een onderhoudsbeurt is dus zeker aan te raden.

  1. Verwijder vlekken meteen

Heb je een glas wijn op het parket laten vallen? Neem dan zo snel mogelijk een vochtige doek en dep alle wijn op. Des te langer de vloeistof op het hout licht, des te meer deze zal intrekken. Indien de vloer erg vuil is, kan je een parketrenovatie overwegen.

  1. Gebruik natuurlijke zepen

Voor bepaalde steensoorten zijn agressieve schoonmaakproducten bruikbaar. Bij parket is dat niet het geval. Voor het wekelijks onderhoud van een houten vloer raden we natuurlijke zepen aan. Die zullen het hout niet aantasten. Vraag voor meer informatie over de juiste schoonmaakproducten advies aan jouw parketinstallateur.

  1. Plaats een tapijt

Op sommige plaatsen passeren vaker mensen dan andere. Bescherm jouw parket door hier een tapijt te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte rond je salon. Ook in een bureau, bij een bureaustoel met wieltjes, leg je best een kunststof bescherming of vloerkleed op het parket.

  1. Vermijd vuile schoenen

Zand en vuil hebben een schurend effect. Voorzie dus zeker een goede vloermat aan de inkom of doe je schoenen uit wanneer je over parket loopt.

  1. Plaats viltjes onder meubels

Niet alleen zand kan voor krassen zorgen, ook de poten van stoelen en tafels vormen een gevaar. Viltjes beschermen jouw parket. Moet je een kast verplaatsen? Til ze op in plaats van ze te verslepen.

  1. Koop een luchtbevochtiger

Hout is gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid. In te droge ruimtes kan het kromtrekken. Dit probleem is vooral van toepassing bij vloerverwarming. Koop daarom een luchtbevochtiger. De meeste toestellen hebben een ingebouwde vochtigheidsmeter en activeren zichzelf wanneer de luchtvochtigheid te laag is (minder dan 45 à 50%).

Deel dit Bericht